INHOTTAVA MYSTEERI
MOLLU HEINO, TIINA HEISKA,
TIINA ELINA NURMINEN,
SARA ORAVA & ELSA SALONEN
Galleria Ama 13.8. – 5.9.2021
Darwin loi sanonnan inhottava mysteeri kuvaamaan kukkien maailmanvalloitusta. Kukka on koppisiemenisen kasvin kypsä kukinto, jossa sijaitsevat kasvin heteet ja emit, joiden pölyttyessä kasvi kykenee tuottamaan siemeniä ja sitä kautta lisääntymään. Kukkivat kasvit valloittivat maailman näennäisesti silmänräpäyksessä, kun taas muut suuret ryhmät, kuten nisäkkäät, kehittyivät vähitellen. Tämä kukkien leviämisnopeus on suorassa ristiriidassa Darwinin esittämän luonnollisen valinnan kanssa ja hän pelkäsi tämän selittämättömän palapelin osan heikentävän hänen koko evoluutioteoriaansa.
Kukat ja naiset on nähty hentoina ja hauraina ja niille on annettu hyvin vähän muuta kuin esteettistä arvoa. Länsimaisessa taiteessa yksittäisiä kukkia on käytetty feminiinisten hyveiden symboleina. Tällaisia kukkia olivat esimerkiksi ruusu ja valkoinen lilja, jotka edustivat länsimaiseen naiseuteen liittyviä stereotyyppisiä hyveitä, kuten henkinen ja seksuaalinen puhtaus, rakkaus ja kauneus. Kukat on esitetty epäitsenäisinä ja passiivisina, niiden ensisijainen tarkoitus on olla koristeena. 1800-luvun eurooppalaisessa taiteessa myös naiset, erityisesti nuoret varakkaat valkoihoiset, kuvattiin usein kukkien kaltaisina puhtaasti kauniina ja esteettisinä esineinä, ilman omaa toimivaltaa.
Darwinin kuvaama inhottava mysteeri ei ole vieläkään ratkennut, mutta olemmeko me valmiita 2020-luvulla antamaan taiteilijalle vapauden ja kunnioituksen tulkita moniäänisesti tätä inhottavan mysteerin aihetta?
Galleria Ama
Rikhardinkatu 1, Helsinki
gallery@ama.email
kuva: Tiina Heiska, still-kuva videosta “How to Paint a Rose”