UNI JA KUOLEMA

UNI JA KUOLEMA

Nykytaidenättely Taidekeskus Antares Pien-Liikkalantie 6, 46710 Sippola 13.6.–29.8. 2021 5€ 12–18!

Taiteilijat: Päivi Eronen, Varpu Eronen, Merja Heino, Olavi Heino, Tiina Heiska, Jari Järnström, Ella Kettunen, Kaisu Koivisto, Arto Korhonen, Satu Loukkola, Maarit Malin-Pötry, Kristiina Pellinen, Hanna Peräkylä, Reijo Puranen, Hanna Rannanjärvi, Valtteri Saha, Udi Salmiaitta, Jouni Salonen, Mai Syrjälä ja Markku Vanhalakka

kuraattori: Tiiu Anttinen

Kaksikymmentä nykytaiteilijaa käsittelevät aihetta Uni ja kuolema omalla tavallaan tuoden ja rakentaen teoksia grafikan, kuvanveiston, mediataiteen, maalauksen ja installaation keinoin. Unet nousevat usein esiin symbolismin ja surrealismin yhteydessä ja läsnä on unten kirjo, joista lempeät, lohdulliset ja elvyttävät unet toimivat aivoja ja kehoa suojaavasti sekä pahat unet, joilla on oma tärkeä roolinsa tunteiden ja pettymysten purkamisessa. Kuolema näkyy tässä näyttelyssä perinteisten vertauskuvien ja abstraktien uhkakuvien muodossa.

Uuno Kailaan runokokoelma “Uni ja kuolema” ilmestyi 90 vuotta sitten vuonna 1931. Kokoelma oli hänen lyhyen elämänsä viides. Kailaan yksinäisyys, masennus ja kaapissa oleminen ovat koskettavasti esillä runossa “Talo”, jossa ei ole ovea vieraan tulla. Eikä myöskään ulospääsyä tavalliseen tapaan. Uni on kahdesta ulospääsystä suloinen ja kuolema on tuntemattomuudessaan pelottava. Voisiko kuolema olla myös lempeä ja turvallinen?

Kiinnostavia ovat myös ihmiskunnan yhteiset unet. Kaikissa kulttuureissa esiintyy lentounia. Entä ihmisen lähellä elävät nisäkkäät, joilla on pitkälti samanlainen aivorakenne. Lentävätkö koirat unissaan? Entä lintukoirat?

Lisätiedot: Tiiu Anttinen 050 5324858
Lehdistötilaisuus järjestetään tiistaina 8.6. klo 14! Tervetuloa!

Taidekeskus Antares/Antares Art Center, Pien-Liikkalantie 6, 46710 Sippola Avoinna ti-su 12-18/open Tue-Sun 12-6pm