Askel kohti vapautta

26.11.2020

 

Tiina Heiskan näyttelyssä katsojan mielikuvitus punoo tarinaa.

Lapin Kansa 26.11.2020 /Richard Kautto

Tiina Heiska: Maalauksia 2012–2018 Galleria Valossa 6.12. saakka. Arktikum, Pohjoisranta 4 Rovaniemellä. Avoinna ti–pe 10–17, la-su 10–16, ma suljettu. Galleriaan on vapaa pääsy.

Sisälle sulkeutumisen tunne elää vahvana Tiina Heiskan teoksissa.
Niistä uusimmat on maalattu vuotta ennen koronaa.
Läpikuultavat ja osittain taustaan haalistuneet hahmot viettävät aikaa sairaalanomaisissa huoneissa. He ovat menneiden tapahtumien haamuja. Tai sitten eläviä ihmisiä, jotka ovat meiltä unohtuneita. He ovat yksinäisiä, ujoja, kontaktittomia – vanhoja tai nuoria. Meistä kaikista ei tule arjen sankareita.
Nykyinen elämäntyyli pakottaa meidät kilpailemaan esilläolosta ja suosiosta. Silloin hiljainen asiansa osaava ammattilainen jää helposti huomaamatta. Heiskan henkilöhahmot voisivat olla vaikka sairaanhoitajia.

Yön tunnelmia

Suurimmaksi osaksi kyse on kuitenkin urbaanista ahdistuksesta. Se on yksilön pään sisäinen asia. Ympäristö pakottaa meidät tiettyyn toimintatapaan ja rytmiin, jossa emme pysy mukana. Heiskan maalauksissa vallitsee usein yö.
Yöllä ja aamuyöllä on hiljaista ja rauhallista. Yön yksinäiset hetket pienessä yksiössä ovat omalla tavallaan myös vapauttavia. Emme ole silloin riippuvaisia sosiaalisista paineista ja velvollisuuksista.
Osittain kauhuelokuvamaisissa maalauksissa on kauneutta. Katsoja tuntee valjuja hahmoja kohtaan sympatiaa. Vaikka näitä ihmisiä emme normaaliympäristössä juuri huomaa.
Maalauksissa mennyt ja tuleva – aika ja haave tulevaisuudesta asettuvat päällekkäin. Äänet huoneisiin kuuluvat jostakin kaukaa. Tunnelmat ovat kuin ristiin leikatusta tarinasta. Heiskan yhtenäinen tyyli pitää kaiken kasassa.
Maalauksessa Sarjasta Isoäidin talossa, There´s a strip of light that glimmers bright naishahmo kävelee ulos kohti pimeää ja vapautta. Vai onko näkymä sittenkin vain seinälle heijastettu kangastus?

Avain onneen

Toisessa sarjan maalauksessa And the wind is blowing juostaan kuitenkin jo öisellä kesäisellä kadulla. Tilanne tuntuu ja näyttää teini-iästä tutulta. Murrosikäisenä mieltä ajoi alituinen klaustrofobia ja pakko päästä karkuun.
Voimme auttaa kanssaihmisiämme monella eri tavalla. Näkymättömän näkyväksi tekeminen ei vaadi meiltä paljoa. Avain onneen ja vapauteen saattaa löytyä hyvinkin pienen haaveen toteutumisesta.
Tiina Heiskan näyttely on vahvaa taidetta. Se jättää ajattelemisen vapauden katsojalle. Näyttely pitää elokuvallisesti otteessaan, joka antaa katsojan oman mielikuvituksen punoa tarinaa.
Tiina Heiska on Jenny ja Antti Wihurin rahaston sekä Lapin yliopiston järjestyksessä 49. vieraileva taiteilija.
Taiteilijastipendiohjelma perustuu kutsuun. Ensimmäinen Wihurin vieraileva taiteilija työskenteli Rovaniemellä syksyllä 1995.

 

Tiina Heiska – tarinankertoja

Kide-2/2020 /teksti: Pilvikki Lantela, kuvat: Elli Alasaari Kun ei vertaa itseään muihin, on vapaa tekemään parhaansa, sanoo kuvataiteilija Tiina Heiska. Hän pakeni parvekkeelle, samaan paikkaan, johon hän oli vaeltanut lapsenakin hengittämään elokuista pimenevää...

Mitä he näkevät talossa?

Posted on 18 tammikuun, 2019 by hyvinpukeutunutkriitikko Tiina Heiskan näyttelyn nimi on isoäidin talossa. Jo nimi saa katsojan odottamaan paitsi nostalgiaa myös muistojen kuvallista tulkintaa. Taiteilija kirjoittaa kuitenkin näyttelynsä tiedotteessa, ettei hänen...

Nainen nukkena (2016)

  Teksti: Sini Mononen, Mustekala 12.1.2016 Galleria Amassa on tammikuun ajan esillä Tiina Heiskan Dollhouse-näyttely. Heiska on maalannut kankaalle öljymaalauksia, joissa aiheena toistuu nukkemainen, katseen kohteena oleva nainen. Kuvissa nainen on kuin aseteltu...

Häilyvät rajat (2013)

Tiina Heiska, maalauksia 2003 - 2013 /Teksti Philippa Found   Tiina Heiskan tuotannossa on nähtävissä tiettyjä toistuvia teemoja, joiden kaikkien keskiössä on naisen hahmo: - pukeutuva/riisuutuva nainen - nainen yksin vuoteessa/huoneessa/öisellä kävelyllä -...

Fluid boundaries (2013)

Tiina Heiska, Paintings 2003 - 2013 /Text by Philippa Found   Looking at Tiina Heiska’s oeuvre there are certain themes, centred around the female figure, which recur: - a female figure getting dressed/undressed. - a female figure alone on a bed/in a room/walking...

Elephant Magazine #6: Cinematic Painting (2011)

Elephant Magazine # 6  Margherita Dessaney looks at how the modern language of film and moving images has transformed the traditional art of painting, while featuring the work of Guillaume Bressons, Andy Denzler, Jeremy Geddes, Nicole Hayden, Tiina Heiska, Joyce Ho,...